Naš center

Center Maitreja je v bistvu skupnost ljudi, ki si prizadevajo izboljšati življenje, tako sebi kot drugim, s tem, da izboljšajo svoj duh. Glavna metoda za izboljšanje duha je ta, da razvijamo notranji mir, glavna metoda za razvijanje notranjega miru pa je meditacija.

Notranji mir je skrajno pomemben za naš svet: brez notranjega miru ni mogoče ustvariti zunanjega miru in ljudje bodo še naprej doživljali vse hujše probleme zaradi sporov in spopadov v sedanjem svetu. Zato je razvijanje notranjega miru nujno potrebno za vse ljudi na tem svetu.

Naš center se imenuje po Maitreji, ki se je pojavil pred 2.500 leti kot eden glavnih Budovih učencev. Maitreja je tudi Buda ljubeče dobrote, ki mu je najdražja želja ta, da bi bili vsi ljudje srečni in prosti trpljenja.

V podobah, tako kot tu na levi, pogosto vidimo, kako Maitreja sedi na stolu namesto v običajnem meditacijskem položaju: to simbolizira, da ima tesno povezavo z našim sodobnim svetom in ima posebno moč pomagati ljudem tega sveta, da najdejo mir in srečo. To je tudi cilj našega centra.

Poseben pomen ima tudi drža Maitrejevih rok, znana kot “drža učenja Darme”. Darma so Budovi nauki in še posebej naša notranja spoznanja teh naukov. Veliki budistični Mojster je rekel: “Ko vstanejo spoznanja Darme znotraj našega duha, pride mir. Z mirnim duhom ni osnove za nezadovoljstvo.”

To simbolizira tudi znak našega centra (na levi). Znak predstavlja kolo Darme – simbol budizma na splošno – ki ima v sredini srce ljubezni in dobrote, in, kakor sonce, izžareva Budovo modrost, tako da vsi ljudje prejemajo blagoslove ljubezni in sreče.

Tako kot pri vseh centrih NKT je naš glavni učitelj Častiti Geše Kelsang Gyatso (na levi), izpopolnjeni budistični Mojster, ki je ustanovitelj in prvi Duhovni voditelj NKT.

V Centru sta dva redna učitelja:

Božena Činkole je bližnja učenka gešeja Kelsanga in prakticira že več kot 20 let pod njegovim vodstvom. Študirala je najprej 13 let v Angliji, zdaj pa na Posebnem učiteljskem programu z gen-la Kelsangom Thubtenom in tudi na Mednarodnem učiteljskem programu. Uči Budadarmo in meditacijo že od 1993. leta v različnih Evropskih deželah. Znana je po svoji simpatičnosti, skromnosti in modrosti in še posebej po svoji prisrčni želji, da bi drugim pomagala doseči mir in srečo.
Andrew Crompton je izkušen učitelj in dolgoletni vaditelj meditacije, znan po svojem obširnem razumevanju in po sposobnosti, da zna natančno in preprosto razložiti tudi najbolj globoke ideje v budizmu. Andrew študira in se izpopolnjuje na mednarodnih učiteljskih programih že več kot 20 let pod vodstvom svojega Učitelja gešeja Kelsanga Gyatsa. Učil je že v več evropskih deželah in cenijo ga zaradi njegove odprtosti in ljubeznivosti. Zdaj je Redni učitelj v Ljubljani.

Mednarodni učitelji NKT, ki so odgovorni tudi za Slovenijo

Gen-la Kelsang Dekyong
Duhovna vodja NKT
Gen-la Kelsang Jampa
Nadomestni Duhovni vodja NKT
Gen Kelsang Ananda
Narodni Duhovni vodja NKT za Slovenijo

Redni tečaji meditacije

Nudimo različne redne tečaje, namenjene različnim vrstam vaditeljev. Vsak tečaj obsega eno srečanje tedensko. Tematike se spreminjajo vsak mesec ali vsak drugi mesec.

Vstopnina : 8,00 € za posamezna srečanja; 30 € na mesec.

Popusti z vnaprejšnjim plačilom za celotne tečaje; dodatni popusti za družine.

Komu so te ure namenjene?

Meditacijske ure našega splošnega programa so namenjene vsem, ki bi se radi naučili meditirati, in tistim, ki so že našli v meditaciji učinkovito metodo za izboljšanje življenja.

Nekateri udeleženci tega programa meditirajo že več let, drugi pa so začetniki.

Če ste popoln začetnik, vam bomo pazljivo in potrpežljivo razložili osnove meditacije, tako da boste hitro pridobili samozavest.

Čeprav je Center Maitreja budistični center, to ne pomeni, da so vsi udeleženci splošnega programa budisti. Prav tako ne pričakujemo, da bi bili novinci budisti ali da bi imeli namen postati budisti. Če se zanimate za to, da bi se naučili meditirati ali da bi izboljšali svoje sedanje sposobnosti v meditaciji, in za to, da bi uporabljali koristne učinke meditacije v vsakdanjem življenju, boste videli, da so v naši skupini ljudje, ki imajo enako mišljenje kot vi.

Kaj počnemo?

No, to je tečaj meditacije, zato v glavnem meditiramo! Prizadevamo si, da bo med urami ozračje lahko in sproščeno, tako da bomo preživeli prijeten večer. Večina nas ima delo, družino in veliko drugih odgovornosti, zato nikakor nimamo namena, da bi bili zaradi meditacije še bolj obremenjeni! Vendar pa svojo meditacijo jemljemo resno.

Meditacija je v bistvu metoda, s katero izboljšamo stanje duha. Da bi bila naša meditacija čim bolj koristna, je treba temeljito preiskati svoj duh in sprejeti odločitve o tem, kako hočemo napredovati. Za to si prizadevamo kot posamezniki, v skupini pa pomagamo drug drugemu.

Naš namen ni ta, da bi se lotili abstraktnega preučevanja raznoraznih teorij o meditaciji oziroma budistične filozofije, marveč si zmeraj prizadevamo uporabljati meditacijo na praktičen način v vsakdanjem življenju. Glavni cilj meditacije je ta, da izboljšamo svoj odnos do sebe in do drugih. Tako torej vse, kar smo se naučili z meditiranjem, uporabljamo za to, da imamo bolj pozitivne stike z drugimi – s kolegi, s prijatelji, in s člani družine.

Kaj lahko pričakujete od naših ur?

Običajno vsaka ura vsebuje dve meditaciji – obe učitelj podrobno razloži. Prva meditacija je po navadi enostavna meditacija na dih, ki nam pomaga razviti bolj miren, jasen in sproščen duh. Večina nas ima precej stresa v življenju, zato potrebujemo meditacijo, ki nam pomaga ustvariti primerno stanje duha za naš meditacijski večer.

Druga meditacija se razlikuje od tedna do tedna, odvisno od predmeta, ki je naša trenutna tema (na primer razvijanje ljubezni, sočutja, potrpežljivosti, itd). Pred drugo meditacijo učitelj pojasni, kako se meditacija opravi, s tem da razloži smoter meditacije in osnovno znanje, tako da jasno razumemo, za kaj gre. Potem učitelj natančno pojasni, kako poteka meditacija, in končno opravimo meditacijo.

Pri tem imate tudi priložnost za pripombe in vprašanja. Kakor smo že povedali, si vsi prizadevamo pomagati drug drugemu na osnovi svojih različnih izkustev in znanja.

Če imate dodatna vprašanja o naših tečajih meditacije, nas pokličite na 070 31 45 48 ali pošljite e-mail na naslov info@kadampa-si.org.